Blog updates

Latest news & updates
Nieuws

Walburgiskerk op schaal 1:500 in Copernicustentoonstelling

5 augustus 2018
Maquette Zutphen 1485

De Copernicustentoonstelling in de Walburgiskerk draait om het jaar 1543. Toen verscheen het boek Over de omwenteling der hemellichamen van Copernicus. De eerste druk ligt in de Librije, de middeleeuwse bibliotheek in de kerk. Hoe de kerk er toen uitzag kun je zien tijdens de tentoonstelling: er staat een unieke, waarheidsgetrouwe maquette in de kerk. De Zutphense bouwkundige Constant Willems heeft de kerk, het ’s Gravenhof en de Lange Hofstraat nagebouwd op schaal 1:500.

Willems bouwt in opdracht van Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen een maquette van de stad in 1485. In dat jaar kwam de eerste brug over de IJssel en daarmee veranderde de economie. De handel over de rivier was moeilijker geworden en nu kon Zutphen ook handelen over land en op jaarmarkten. De maquette omvat uiteindelijk de gehele stad in die periode: de binnenstad, de Nieuwstad en de Spittaalstad. Opvallende gebouwen die we nu nog steeds kennen, zoals de Sint-Walburgiskerk, de Drogenapstoren, de Bourgonjetoren en het stadhuis, bestonden toen ook al. Zij zijn dan ook allemaal te zien.

Waarheidsgetrouw

Naar verwachting bouwt Willems hier drie jaar lang aan. Aan de hand van historische, bouwhistorische en archeologische gegevens bepaalt hij hoe elk gebouw eruit had kunnen zien. Dit doet hij in nauw overleg met stadsarcheoloog Michel Groothedde en stadsbouwhistoricus Jeroen Krijnen. Het eindproduct wordt de meest betrouwbare stadsmaquette van een middeleeuwse stad in Nederland. Een voorproefje hiervan is al te zien in een speciale vitrine bij de VVV.

Bestuurlijk en kerkelijk Zutphen

Tijdens de Copernicustentoonstelling is een ander deel te zien: het oudste bestuurlijke en kerkelijke deel van Zutphen zoals dat eruit zag in 1485. Dit is het ’s Gravenhof, het Kerkhof en de Lange Hofstraat. De huidige transepten van de Walburgiskerk waren er toen nog niet gebouwd, maar wel in 1543. Op de plattegrond onder de maquette zie je hier de ‘footprints’ van.

De Copernicustentoonstelling is van 7 augustus tot en met 3 oktober in de Walburgiskerk te zien. Meer informatie: www.walburgiskerk.nl/

Volg de ontwikkeling van de maquette op internet: www.zutphen1485.nl.

Write a Comment